این روزها اخبار حاکی از آن است که قیمت لبنیات قرار است ۴۰ درصد افزایش یابد. انجمن گاوداران از وزارت جهاد کشاورزی وستاد تنظیم بازار، خواستار افزایش قیمت شیر خام شد.
به گزارش اسپات نیوز، درخواست افزایش قیمت شیرخام انجمن گاوداران از ستاد تنظیم بازار اگر پذیرفته شود، لبنیات با افزایش قیمت مواجه میشوند. این در حالی است که رتبه ایران در مصرف لبنیات در میان کشورهای توسعه یافته بسیار پایین است.
افزایش دوباره لبنیات باعث کاش مصرف میشود که این موضوع تاثیر مستقیمی بر سلامت در آینده جامعه دارد. از اینرو دولت با سرمایهگذاری و دادن یارانه به این بخش میتواند از آسیب دیدن تولید کننده و مصرف کننده جلویگیری کند.
گزارشها نشان میدهد، متوسط سرانه مصرف لبنیات در کشور ۵۰ تا ۶۰ کیلوگرم است که این نشان دهنده کاهش ۲۰درصدی مصرف لبنیات در کشور است.
گرانی لبنیات ناشی از رشد قیمت شیرخام و هزینههای تولید است که باعث شده، سرانه مصرف طی دو سال گذشته در میام خانوادههای ایرانی بشدت کاهش پیدا کند. کارشناسان بهداشتی اعتقاد دارند این کاهش مصرف آثار و عواقب بدی برای تمامی مردم و دولت دارد.
مجبور به افزایش قیمت لبنیات هستیم
احمد مقدسی، رئیس انجمن صنفی گاوداران صنعتی با بیان اینکه قیمت شیرخام به به علت رشد هزینهها افزایش یافته و افزایش سرانه مصرف لبنیات در جهان مربوط به دولتها است، گفت: اگر دولت ارز ۴۲۰۰ تومانی را برای نهادههای دامی حذف کند قیمت تمامشده شیرخام حدود ۹۴۰۰ تومان تمام میشود. دو ماه است دامداران با زیان شیرخام میفروشند و تولیدکنندگان در محدودیت مالی قرار گرفتند. درخواست ما به وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان ارسال شده و امیدواریم زودتر آن را در دستور کار خود قرار دهند.
مقدسی ادامه داد: مبنای محاسبه برای حقوق و دستمزد در شورای عالی کار ۳/۳ نفر است، این رقم کفاف هزینههای مختلف ازجمله لبنیات را نمیدهد. اخیرا طبق محاسبات انجام گرفته، هر فرد به ازای ۱۹۶ ساعت در ماه میتواند حدود سه میلیون تومان دریافت کند؛ به این معنا که هر ساعت حدود ۱۵ هزار تومان دریافت میکند در حالی که در کشورهای دیگر هرکارگر هر ساعت حدود ۱۰ تا ۱۵ یورو درآمد دارد. از سوی دیگر قیمت هر لیتر شیر در کشورهای اروپایی یک یورو قیمت دارد و هر کارگر بهراحتی میتواند اقلام لبنی را تهیه کند.
قیمت لبنیات وابسته به قیمت شیرخام
محمدرضا بنیطبا، سخنگوی انجمن لبنیات ایران در رابطه با هزیتههای تمام شده تولید شیر خام، گفت: با بالا رفتن این هزینهها هزینه تولید محصولات لبنی هم رشد داشته است. وی با بیان اینکه ۶۵ درصد هزینه تمام شده محصولات لبنی مربوط به قیمت شیر خام است، تصریح کرد: طبیعی است اگر شیر خام گران شود قطعا قیمت لبنیات نیز گران خواهد شد.
بنیطبا با اشاره به اینکه صنعت لبنیات مانند صنایع دیگر از یک منطق اقتصادی برخوردار است،کاهش سرانه مصرف لبنیات در کشور ناشی از کاهش قدرت خرید خانوارهاست، افزود: از آن جای که این محصول با سلامت مردم سروکار دارد کاهش مصرف این کالاها زنگ خطری برای نسلهای آینده خواهد بود. اکنون خانوارها بهدلیل کاهش قدرت خرید با کاهش مصرف لبنیات روبهرو شدند و نظام سیاستگذاری در کشور باید به سمتی برود که هزینههای تولید کاهش و قدرت خرید افزایش یابد.
سخنگوی انجمن لبنیات ایران از ارائه طرح تحریک تقاضا برای دهکهای کمدرآمد جامعه به دولت خبر داد و در اینباره توضیح داد: در این طرح یکسوم شیر خام دریافتی کارخانهها به پنیر یواف، شیر و ماست پاستوریزه تبدیل شود و براساس اطلاعاتی که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ارائه میدهد در اختیار فروشگاههای زنجیرهای گذاشته میشود تا آنها این کالاها را به قیمت یارانهای به دارندگان کارت خرید مخصوص بدهند.
بنی طبا در پایان تاکید کرد: سود این طرح بسیار ناچیز است اما در این طرح خانوارهای کمدرآمد و با درآمد ثابت نیز میتوانند این کالای سلامتمحور را با قیمت مناسب تهیه کنند. برای جلوگیری از آسیب دیدن و زیان تولید کنندگان و مصرف کنندگان قیمتها باید منطقی محاسبه شوند.
چاره کار کجاست؟
انجام هر کاری نیاز به فرهنگسازی دارد؛ زمانی که هدف یک خانواده مصرف سرانه استاندارد باشد، ابتدا باید به درآمد خود بنگرد و بعد به فکر افزایش مصرف لبنیات باشد. در سال ۹۰ سرانه مصرف لبنیات حدود ۱۱۵ کیلوگرم در سال بود اما متاسفانه عدم حمایت از تولید و همچنین عدم حمایت برای مقابله با کاهش سرانه مصرف لبنیات باعث شده تا مصرف آن به ۵۰ کیلوگرم در سال کاهش یابد.
این فرهنگسازی در دولت نیز نیازمند توجه است. بررسیها نشان میدهد، برخی تصمیمات وزارت جهاد کشاورزی مانند آزادسازی تولید شیرخشک علت بروز چنین مشکلاتی در کشور بوده است. سالانه حدود هشت تا ۱۰میلیون تن شیرخام در کشور تولید میشود که شش میلیون به بخش صنعت وارد خواهد شد که این میزان با توجه به جمعیت کشور، امکان افزایش سرانه مصرف ندارد. به بیان سادهتر برای افزایش سرانه مصرف باید سرانه تولید نیز افزایش یابد.
انتهای پیام