در حالی اقتصاد مهمترین مسئله این روزهای کشور است در اولین مناظره انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ که مناظره اقتصادی بود، باز هم سیاست بر اقتصاد ارجحیت داشت.
به گزارش اسپات نیوز، اولین مناظره هفت کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری روز شنبه ۱۵خردادماه برگزار و بهصورت زنده از شبکه یک سیما پخش شد . مناظرهای که اگرچه قرار بود با طرح سوالهای اقتصادی بیشتر ایده نامزدها را برای حل چالشهای اقتصادی کشور نشان دهد، اما در نهایت برنامههای اقتصادی هیچ کدام از هفت کاندیدای انتخابات ۱۴۰۰ برای مخاطبان مشخص و شفاف نشد.
در این مناظره هفت نامزد ریاست جمهوری بیشترین وقت خود را به اتهامزنی به یکدیگر و پاسخ به این اتهامها اختصاص دادند. همچنین در این مناظره اثری از طرح ابربحرانهایی که کشور گرفتار آن شده است نبود و هر هفت نامزد انتخابات ریاستجمهوری بهراحتی از کنار تحریم و کرونا بهعنوان دو متغیر مهم تاثیرگذار بر اقتصاد حاکم بر زندگی مردم کشور در چند سال اخیر گذشتند و در مقابل نامزدهای مخالف دولت بیشترین زمان از وقت سه ساعته خود را صرف حمله به دولت کردند.
تحریم و اثر آن بر اقتصاد
موضوع تحریمهای اقتصادی و راهکار نامزدها برای رهایی کشور از تحریمها میتوانست یکی از سوالات مناظره اقتصادی باشد. با این حال در این مناظره هیچ اشارهای از طرف نامزدها به این مسئله مهم به کشور نشد. شاید از آن جهت که خیال نامزدها راحت است تحریمها تا انتخابات به دست دولت فعلی شکسته میشود.
در صورتی که در مناظره با ماهیت اقتصادی، نقش اعداد پررنگتر است، اما جالب اینجا بود که هر چند دقیقه، نمودارهای رنگارنگ پرینت شده رو به دوربین گرفته میشد، اما هیچ کدام از مخالفان برجام و دولت و مذاکره، از دهها وصدها میلیارد دلار خسارت تحریم بر اقتصاد ایران چیزی نگفت.
مشکلات پسا کرونا
آسیب دیدن بسیاری از کسب و کارها و افزایش بیکاری که پس از کرونا به وجود آمد، در حال حاضر یکی از مهمترین مشکلات و مورد توجهترین آنها از نظر مردم است. موضوعی که به نظر میرسد در مناظره اهمیتی نداشته است.
بورس و روند ریزشی آن
بورس از مردادماه سال گذشته سقوط را تجربه کرد، اتفاقی که باعث شد عده زیادی از مردمی که سرمایههای اندک خود را با وعدههای مسئولان وارد بورس کرده بودند، متضرر شوند و حتی سرمایه خود را نیز از دست بدهند. چگونگی بازگرداندن اعتماد مردم به بازار نیز جایی در این مناظره نداشت.
اشتغال و ایجاد شغل برای جوانان
در حالی که انتظار میرفت برنامه جدی در خصوص مباحث و مسائل اقتصادی از جمله اشتغال مطرح شود ولی بیشتر اعلام میکردند که این مشکل وجود دارد و ما حلش میکنیم اما حل کردن موضوعاتی مثل اقتصاد و اشتغال از چه طریقی و با کدام پول و منابع؟ منابعش مهم است، زیرا کشور در حال حاضر بهشدت دچار کمبود منابع است.
در این مناظره به مسائل اقتصادی توجه کمتری شد اما مسائلی همچون اصلاح فرآیند بودجهریزی، ابربدهکاران بانکی و راهکار بازگشت پول در دست آنان به بانکها، جلوگیری از فرار مالیاتی، راهکار تقویت ارزش پول ملی و… مورد بحث و بررسی قرار گرفت. حال پرسش این است که راهکارها و برنامههای مطرح شده از سوی کاندیدهای ریاست جمهوری تا چه حد موثر و به واقعیت اقتصاد نزدیک است؟
بسیاری از وعدههای داده شده در شرایط فعلی اقتصادی قابل تحقق نیستند و تنها برای جلب نظر مردم مطرح شدند.
به نظر میرسید نه نامزدهای انتخاباتی و نه برگزارکنندگان مناظره باور نداشتند مناظره نخست عنوان «اقتصادی» را یدک میکشد.
انتهای پیام