تازهترین گزارش مرکز آمار، خبر از تورم ۴۵.۲ درصدی در مردادماه ۱۴۰۰ میدهد اما تاثیر تورم وارداتی بر تورم کل چیست؟
به گزارش اسپات نیوز، در کنار نرخ تورم سالانه، آمارهای مربوط به نرخ ورم صادرات و واردات نیز منتشر شد. سوالی که در این میان مطرح است این است که آیا تمام این تورم ۴۵ درصدی درونزاست؟ تاثیر تورم وارداتی بر تورم کل چیست؟
تورم وارداتی به معنای انتقال و سرایت تورم جهانی به اقتصاد کشور است. این نوع تورم درست زمانی رخ میدهد که قیمت برخی از کالاها که کالاهای اساسی در تولید و مصرف مردم هستند به علل مختلف افزایش مییابد.
کالاهای وارداتی در سه دسته اصلی سرمایهای، واسطهای و مصرفی و یک گروه سایر تقسیم میشود.
بر اساس گزارش سازمان توسعه تجارت ایران، از ابتدای سال جاری تا کنون، سهم کالای وارداتی سرمایهای ۱۲.۵ درصد، واسطهای ۷۱.۲ درصد و مصرفی ۱۴.۵ درصد است. این اعداد حاکی از آن است که تغییرات قیمت کالای واسطهای که نیاز صنعت را برآورده میکند به سرعت در سفره مردم اثرگذار است.
گزارش مرکز آمار در خصوص شاخص قیمت و درصد تغییرات کالاهای وارداتی فصل بهار با ثبت تورم ۵۰۵ درصد ریالی و ۵۲ درصد دلاری نسبت به بهار ۱۳۹۹، شبهه تورم جهانی را ایجاد میکند.
بیشتر بخوانید:
- فروش مجوز داروخانه پایان مییابد؟
- محموله جدید واکسن آسترازانکا وارد کشور شد
- تاثیر کرونا بر اقتصاد دیجیتال ؛ مثبت یا منفی؟
از سوی دیگر تولیدکنندگان داخلی با انگیزه چانهزنی در جلسات کنترل قیمت داخلی، فاکتورهای خارجی را بیشتر مینویسند و داوطلبانه از فروشنده تقاضای افزایش قیمت فاکتور را دارند.
این مسئله میتواند یکی از ابزارهای اصلی عدم توازن حساب و خروج سرمایه در ایران باشد.
نقش نرخ حقیقی ارز در این بین چیست؟
در سه سال اخیر نرخ حقیقی دلار، که عبارت از اثر رشد دلار فراتر از تورم است، افزای یافت و از میانگین درازمدت خود فراتر رفته است.
این مسئله نشان از کاهش حقیقی نرخ برابری ریال در برابر دلار و محیا شدن بستر برای صادرات است. از سوی دیگر به عقیده اقتصاددانان علیرغم این رشد حقیقی قیمت ارز، دخالتهای دولت در وضع ممنوعیتهای صادراتی، کیفیت کم برخی کالاهای صادراتی که توان رقابت با بازار جهانی را ندارند، باعث شده است که ایران در شرایط نامتوازن اقتصادی قرار بگیرد و صادرات دشوار شود.
انتهای پیام