با توجه به افزایش قیمت و کاهش قدرت خرید مردم آیا وعده یک میلیون مسکن و انتقال جمعیت از مرکز به حومه راهکار مناسبی خواهد بود؟
علی سعدوندی، یک اقتصاددان در این خصوص گفت: در کشور ما مشکل موجود در زنجیره تولید و مصرف مسکن در انتهای زنجیره است. به این معنا که قدرت خرید خریداران مسکن به اندازه کافی نیست و از طرف دیگر قیمت مسکن و نسبت قیمت به اجاره بسیار بالاست. این در حالی است که دستمزد حقوقبگیران به اندازه کافی افزایش پیدا نکرده و قدرت خرید مردم کاهش یافته است. آیا در این شرایط وعده یک میلیون مسکن راهکار سازندهای خواهد بود؟
وی در ادامه افزود: برای این مشکل ما نیز باید مطابق سایر کشورها از راهکار ارائه وام مسکن استفاده کنیم. این نوع وامها را تحت عنوان وامهای رهنی در ایران میشناسیم و پیش از انقلاب نیز تجربه آن را داشتیم.
بیشتر بخوانید:
- سهم فایزر و مدرنا از واکسنهای وارداتی چقدر است؟
- غیرفعال شدن گوشیهای شیائومی
- سقف تعیین مهریه به ۱۴ سکه میرسد؟
به گفته وی: منظور از وام مسکن یا وام رهنی، وامی است که از طریق آن حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد ارزش یک ملک را به صورت وام در اختیار خریدار قرار میگیرد.
به عقیده سعدوندی این روش تاثیر چشمگیری بر تورم خواهد داشت، وی در خصوص چگونگی تاثیر آن گفت: در صورتی که وام مسکن اهدایی از محل پایه پولی اهدا شود، مشکلات موجود تداوم خواهند یافت اما اگر با خلق پول، تسهیلات در اختیار خریدار مسکن قرار گیرد و قرارداد به گونهای تنظیم شود که اعتبارسنجی به اندازه کافی انجام شود و بانک نیز متضرر نشود. به این ترتیب ریسک اعتباری بانک به شدت کاهش پیدا میکند و به دنبال آن خلق پول انجام شده توسط بانک، به آن بازخواهد گشت، تعادل ایجاد شده و نقدینگی رشد بیرویه نخواهد داشت.
سعدوندی همچنین گفت: در کشورهای پیشرفته مانند ایالات متحده، حدود یک سوم وامهایی که نظام بانکی در اختیار جامعه قرار میدهد، تنها وامهای مسکن مسکونی است و این به دلیل وجود ساز و کاری برای کاهش ریسک اعتباری است. در صورتی که تسهیلات اعطا شود اما به افزایش شدید نقدینگی نینجامد، گام مثبتی در این راستا برداشته میشود و این اقدام مفید خواهد بود. بنابراین در زمینه مسکن دو نظریه متضاد وجود دارد، یکی از آنها طرح مسکن ملی با استفاده از اعتباراتی که در نهایت از محل پایه پولی تامین خواهد شد و دیگری اعطای وام به خریداران به منظور افزایش قدرت خرید آنها است.
به عقیده سعدوندی: از سوی دیگر ما همچنین نیاز به حمایت حقوقی پیمانکاران داریم تا آنها قادر به خریداری واحدهای مسکونی در حال تخریب باشند و این واحدها را تبدیل به واحدهای مدرن کنند.
سعدوندی در مورد سیاستهای مسکن در گذشته گفت: به عقیده من خیلی عجیب است که در ایران سیاستی که در ایالات متحده اجرا شد و مخرب بود را اجرا کردیم؛ سیاست انتقال جمعیت از مرکز شهر به حومه. با تخریب مراکز شهرها، آنها را به مراکز فساد، جرم و جنایت تبدیل کردیم.
انتهای پیام
انگار مسخره میکنن مردمو
هی کم کم پولتون زیاد میشه شاید یه روزی تونستین خونه بخرین :)))