به نظر نمیرسد راه حل ساخت و تقویت سمت عرضه کارساز باشد و با توجه به اینکه برخی خانوارها توانایی ورود به بازار مسکن را ندارند، میتوان با بهبود بازار اجاره از طریق طرح اجارهداری حرفهای این مشکل را برطرف کرد.
برآورد سهم مستاجران کشور و تهران نشان میدهد که در مجموع آنها ۳۸ درصد در کشور و ۴۲ درصد در تهران را تشکیل میدهند اما آیا همه این افراد میتوانند مسکن خریداری کنند؟ آیا سیاستگذار تنها باید برای گروهی که توانایی دریافت تسهیلات و پرداخت قسط و خرید مسکن را دارند، برنامه داشته باشد؟ قطعا در این میان گروهی هستند که هیچوقت نمیتوانند به مسکن ملکی فکر کنند.آیا دولت باید این گروه را رها کند؟
اجارهداری حرفهای عبارتیست که احتمالا به گوشتان خورده است. این موضوع نخستین بار ۱۴ سال پیش در سال ۱۳۸۷ در قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن به دایره لغات سیاستگذاران اضافه شد.
فخرالدین زاوه، کارشناس بازار مسکن در این خصوص گفت: اولین نکته این است که ما در حوزه تصمیمگیران و سیاستگذاران بخش مسکن با دو مشکل اساسی مواجه هستیم. یکی ازین مشکلات غلبه دیدگاه مهندسی است که سعی بر این دارد که مشکل مسکن را با ساخت و یا تقویت سمت عرضه به تنهایی حل کند. در حالی که ما میدانیم که مشکل اصلی بازار مسکن کشور، این است که خانوارهای ما تقاضای مصرفی دارند و بسیاری از آنها توانمندی مالی کافی برای ورود به بازار مسکن را ندارند، بنابراین تقویت سمت عرضه و درنظر نگرفتن سمت تقاضا به نظر نمیرسد که کارامدترین راه حل ممکن باشد.
بیشتر بخوانید:
- پیش فروش تارا (دستی) آغاز شد + جزئیات هفتمین پیش فروش ایران خودرو
- آمار ارسال روزانه پیام در تلگرام ایرانیان به ۱۵ میلیارد رسید
- دلیل شتابگیری مهاجرت فعالان حوزه تکنولوژی به خارج از کشور چیست؟
برخی صاحبنظران این حوزه بر این باورند که سیاستگذار باید در کنار سیاستهای توسعه مسکن ملکی، بازار اجاره را رها نکند. از سوی دیگر هماکنون پس از ۱۴ سال، معاون وزیر مسکن میگوید: طرح اجارهداری حرفهای در مراحل نهایی تصویب در دولت قرار دارد.
به طور خلاصه در این طرح، دولت سازوکارهای تشویقی را برای سازندگان فراهم میکند تا بخشی از واحدهای خود را به جای بازار فروش در بازار اجاره عرضه کنند. از طرفی در صدر قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن نیز به همین موضوع اشاره شده است؛ ماده دوم این قانون تحت عنوان واگذاری زمین تحت تملک دولت با اعمال تخفیف به سازندگان و در نظر گرفتن انواع مشوقها.
به گفته برخی فعالان و کارشناسان صنعت ساختمان، اجارهداری حرفهای یکی از روشهای موفق تامین مسکن استیجاری برای گروهی از جامعه که هیچگاه توانایی خرید مسکن ملکی را ندارند.
فخرالدین زاوه در ادامه صحبتهایش افزود: رویکرد دیگری که میتوان به عنوان نقطه ضعف سیاستگذاران در نظر گرفت، این است که بسیاری از تصمیمگیرندگان این حوزه علاقهمند به حل مشکل مسکن با رویکرد مالکیت هستند. در صورتی که اگر بازار اجاره ما به خوبی ساماندهی شود و نهادهایی مانند اجارهداری حرفهای در آن پا بگیرد، نیاز مسکن بسیاری از خانوارها را میتوان با بازار اجاره پاسخ داد.
معاون وزیر راه و شهرسازی در اظهار نظر اخیر خود گفت: در غالب این طرح قرار است زمینهای ۹۹ ساله در قالب اجاره به سرمایهگذاران ارائه شود.
انتهای پیام
آخرین اخبار مربوط به حوزه مسکن را در کانال تلگرام «اسپات نیوز» دنبال کنید.