نیما امیرشکاری در مصاحبه با اسپات نیوز، عدم حمایت دولت و نبود شرایط اقتصادی مناسب و پایدار را از دلایل مهم شتابگیری مهاجرت فعالان حوزه تکنولوژی برشمرد.
نیما امیرشکاری، کارشناس حوزه فناوری اطلاعات در خصوص وضعیت کلی حوزه تکنولوژی به «اسپاتنیوز» گفت: «فعالیت کشور ما در زمینه فناوری اطلاعات بیشتر در حوزه نرمافزار بوده و ما در زمینه سختافزار قدرت فعالیت و تولید داخلی کمتری داریم. به این صورت که ما در این بخش به طور عمده در زمینه مونتاژ فعالیت میکنیم اما در حوزه نرمافزار قویتر هستیم و در این زمینه و هوش مصنوعی اقدامات قابل توجهی داشتهایم. گفتنی است که با این وجود به علت اینکه کسب و کارهای داخلی کشورمان به نسبت خیلی کمتری از کشورهای دیگر فضای اتوماسیون خود کسب و کار را مد نظر قرار میدهند و به جز برخی از کسبوکارهای خصوصی و پردرآمد، بقیه کسبوکارهای داخلی به صورت سنتی اداره میشوند.»
وی ادامه داد:« طبعا تنوع خیلی زیادی در حوزه نرمافزار هم نخواهیم داشت؛ به ویژه اینکه ما در این بخش شرکتهای پایهای داریم که نرمافزارهای پایه را طراحی میکنند که بیشتر شامل نرمافزارهای خارجی میشوند و ما بر روی بستر آنها شروع به تولید دیگر نرمافزارها میکنیم. از آنجا که بسترهای نرمافزارهای پایه خارجی است و ما دسترسی به اطلاعات دست اول آنها نداریم، مانند سیستم عامل که اغلب توسط مایکروسافت، گوگل و یا اپل عرضه میشود، برای دریافت بهترین عملکرد از این سیستمعاملها نیاز به تعامل داریم. بنابراین به دلیل در ارتباط نبودن با این شرکتها، نرمافزارهای داخلی بیشتر در دسته کاربردی قرار میگیرد که پشتیبانی از سمت نرمافزارهای پایه ندارند.»
مهاجرت فعالان حوزه تکنولوژی ؛ دلایل شتابگیری
امیرشکاری در پاسخ به این سوال گفت:«با در نظر گرفتن فضای فعلی، برنامهنویسهای داخلی تنها میتوانند در حوزههای خاصی مانند برنامههای کاربردی و سیستمهای اتوماسیون برخی صنایع، فعالیت گسترده و جدی داشته باشند. گفتنی است که برنامهنویسان در کشور ما در خیلی از صنایع قدرت مانور ندارد و دستهای که در حوزه مورد علاقه خود عمق زیادی پیدا نمیکنند، ناامید میشوند و ناچار به بازار کارهای دیگر و یا مهاجرت فکر میکنند.»
امیر شکاری همچنین افزود: «زمانی که تولیدکنندگان خیلی کمی در فضای تخصصی این برنامهنویسان وجود داشته باشند و یا همه نرمافزارها وارد شوند، باعث سرخوردگی خواهد شد و از سوی دیگر با بررسی درآمدها درمییابیم که با توجه به ارزش ارز، این افراد به راحتی با حقوقی دهها برابر حقوق فعلی خود در ایران، میتوانند در خارج از کشور کار پیدا کنند. به این ترتیب، فرد مذکور نه تنها به حقوق بالا، بلکه به اقامت هم دست پیدا خواهد کرد.»
این کارشناس حوزه فناوری اطلاعات تصریح کرد: «به طور کلی اگر شخصی دست کم مقدار کمی هم در حوزه برنامهنویسی کاربلد باشد، پیشنهادات بسیار خوبی در خارج از کشور خواهد داشت که علاوه بر امکان فعالیت گسترده در حوزه مورد علاقه خود میتواند اقامت آن کشور را بهدست آورد و در نهایت با وجود ناامیدی از شرایط موجود در داخل کشور، این شرایط منجر به محکمتر شدن تصمیم این شخص برای مهاجرت خواهد شد.»
بیشتر بخوانید:
- ماجرای تعلیق نماد اعتماد برخی از سایتها چیست؟
- قوه قضاییه: اختلاف نظر در مورد سند خودرو به مجلس ارجاع داده شود
- تاثیر ساخت مسکن توسط دولت بر قیمت مصالح ساختمانی
نقش دولت در تضمین امنیت شغلی فعالان حوزه تکنولوژی
امیرشکاری در خصوص نقش دولت در تضمین امنیت شغلی این افراد گفت: «واقعیت این است که دولت قادر بود نقش پررنگی در این زمینه داشته باشد اما با اشتباهاتی که در گذشته مرتکب شده است این نقش را از خود گرفته و به فضای مهاجرت فعالان حوزه تکنولوژی کمک کرده است. از سوی دیگر باید به وضعیت اقتصاد توجه کرد، چرا که اقتصاد کشور ما هر ساله کاهش جدی ارزش پول ملی را تجربه میکند و در مجموع هر چند سال ۳ الی ۴ برابر از ارزش آن کاسته میشود، در حالی که حقوقها و دستمزدها متناسب با این روند افزایش نمییابد. کاملا طبیعی است که اقتصاد بیمار و ضعیف توانایی نگهداری نیروی کار قوی را ندارد.»
وی عنوان کرد: «اگرچه ممکن است نیروی کاری وجود داشته باشد که در خارج از کشور نیز برای او فرصت شغلی مناسبی وجود ندارد و ناچار به ماندن در اینجاست اما زمانی که در فضای آیتی، آیسیتی و تکنولوژی نگاه میکنیم، با توجه به اینکه در حال حاضر در عصر تکلنولوژی به سر میبریم، به طور قطع برای این افراد فرصتهای شغلی بسیاری وجود دارد. چرا که اکنون در عصر تکنولوژی هستیم و تقریبا تمام کشورهای دنیا نیازمند نیروی کار فعال در بخش فناوری هستند. بنابراین این یکی از نقشهای دولت در این زمینه بوده که به خوبی آن را اجرا نکرده، زیرا اقتصاد خوب و حمایتگری برای این افراد فراهم نکرده است.»
امیرشکاری افزود: «نقش دیگر دولت، اشتباهی است که در زمینه نظام حقوق هماهنگ ایجاد کرد و منجر به این اتفاق شد که کارشناسان هر حوزهای (آیتی، مکانیک و …) تنها اشل خاصی در حقوق بدنه دولت را داشته باشد، به این معنا که زمانی که شما کارشناس یک حوزه هستید، حقوق شما از یک حد مشخص بالاتر نخواهد رفت و این کاملا برعکس اصول اقتصادی نیروی کار است. چرا که نیروی کار زمانی که بازار کار خوبی داشته باشد، حقوق بسیار بالا خواهد داشت و بعضا از مدیران ارشد نیز پیشی میگیرد و زمانی که بازار کار خوبی نداشته باشد، به شدت افت خواهد کرد. با وضع نظام هماهنگ حقوق ما این پیام را میرسانیم که برای دولت فرقی ندارد که وضعیت بازار کار شما چگونه است و چه تخصصی دارید.»
این کارشناس حوزه فناوری اطلاعات در پایان تاکید کرد: «بحث دیگر در این خصوص ارتباط میان دانشگاه و صنعت است که در حال حاضر بسیار ضعیف است و نیروی تربیت شده دانشگاهی ما بدون گذراندن دورههای تخصصی و علمی برای بازار کار مناسب نیست اما دولت دانشگاههای خود را به گونهای طراحی نکرده که بتواند نیروی کاری تربیت کند که بتواند از پس چنین بازار کار مهمی بربیاید.»
انتهای پیام
آخرین اخبار مربوط به حوزه فناوری اطلاعات را در کانال تلگرام «اسپات نیوز» دنبال کنید.